Waarom is vitamine D zo belangrijk voor je? De kracht van de zon


Vitamine D is erg belangrijk. Alle baby's en kleine kinderen krijgen wel extra suppletie, maar om een of andere vage redenen stoppen we daar een keer mee.

De zon is een belangrijke bron tot onze vitamine D. De huid neemt UV-straling op en maakt daarmee vitamine D aan. Dit in vet en lever opgeslagen vitamine, is onze voorraad. In vette vis ( haring, zalm en makreel) en onze boter en margarine zit het ook. Iets minder zit deze vitamine in onze eieren en vlees.

Het blijkt dat meer dan de helft van alle vrouwen van 45+ een tekort hebben aan vitamine D . En dat kunnen we heel gemakkelijk met voedingssuppletie voorkomen.  Heb je een donkere huid, dan heb je nog meer vitamine D nodig.

Door vitamine D ben je ook beter in staat om calcium en fosfor op te nemen.

Maar waarom stoppen we met extra innemen, als het zo goed voor ons is?

  • belangrijk voor je botten.
  • spieren ( ook je gezichts- spieren)
  • immuunsysteem
  • slapen verbeterd

Elke dag is het belangrijk om lekker naar buiten te gaan. Maar voor de nodige vitamine D is er toch minimaal een zonkracht van >3 (gemeten door het RIVM) nodig. En dan met een onbedekte huid, hoofd, armen, ongeveer 20 minuten (afhankelijk van huidtype) in de zon. Echter om een gekleurde huid van de zon te krijgen, dus echt zonnebaden, adviseer ik iedereen toch om zich natuurlijk goed te beschermen d.m.v. een zonnebrandcrème. 

 

Voedingssupplementen